Familjen Mahlberg

Direktlänk till inlägg 11 april 2009

Förlossningsberättelse på begäran

Av Carola - 11 april 2009 19:16


Då jag fått en förfrågan om att berätta om min första förlossning, ska jag försöka göra det, om än i en mycket nerkortad version.


Kommer in på förlossningen en lördag, (v 40+3) med värkar och är då öppen 4 cm. Blir undersökt och inlagd. Mina värkar avtar efter ett tag och blir överflyttad till BB i väntan på att det ska dra igång igen...

På söndagen får jag rådet att gå i sjukhusets alla trappor, upp och ner, upp och ner.... om och om igen.... På söndagkväll har jag rejäla värkar, men blir inte riktigt trodd av min barnmorska, som tycker att jag ska skärpa till mig!!


Kl 1 går vattnet, vilket vi påtalar för barnmorskan som inte antecknar detta, hon ger mig sömntablett och tycker att jag ska lägga mig och sova, vilket jag givetvis inte kan gör p g a mina kraftiga värkar.


När en ny barnmorska löser av på morgonen är det första hon säger:

- Och här har det ju inte hänt nått!?

Då vi förklarar att vattnet gick kl 1 rycker hon på axlarna och ser frågande på oss. En liten stund senare kommer även en läkare in och konstaterar att vattnet gått och jag är öppen 8cm.

Får då börja andas  lustgas, som jag tyckte fungerade bra.

De vill att jag kliver upp och går, men blir beordrad att snabbt lägga mig ner igen då barnets hjärtljud dalar då jag kliver upp. De vill då att jag ska ligga på sida istället, samma visa då. Får prova diverse olika ställningar och inget funkar, och tillsist så ligger barnets hjärtljud väldigt lågt och de vill inte återhämta sig... De söker "min" läkare, utan framgång(Han hade lämnat sjukhuset utan att informera personalen), söker ännu en läkare även det utan framgång.... får det gå till så här, en måndag förmiddag, och ingen läkare finns att uppbringa? Efter många om och men (Läs: 40min).... finner de läkare som redan står på operation och assisterar...

Nu blir det akut, kateter, nålsättning och 100 blås ner på operation.


Narkosläkaren säger åt mig:

- Lägg dig på sida!

Ger mig beövning, och frågar sen:

- Är du varm eller kall om fötterna?

- Varm, svara jag.

- Bra, då kör vi, säger han.


Sen går det undan....

Ut med en livlös baby, ut till återupplivningsbordet.

Där jobbar de med att återuppliva min son. Efter 18 min drar han sina första andetag. De kommer in en snabbis till mig, lägger honom mot min kind och säger:

- Det kanske känns bättre om du fått se honom.

Sen försvinner de iväg med honom upp till barnavdelningen.


När jag är ihopsydd får jag ligga på uppvakningen, själv, då pappan fått följa med vår son. Efter någon timmar kommer pappan och en barnläkare ner med några kort på vår son. Läkaren berättar om hur de återupplivat vår son och att de upptäckt grönt fostervatten i hans ena öra, vilket var ett tecken på att han bajsat i fostervattnet. På grund av detta sätter de in intravenöst penicillin, då han annars kan drabbas av GBS ( grupp B steptokocker). Får även veta att han har svårt att hålla värmen och syresätter sig dåligt, och får  därför ligga i kuvös.

Första natten krampar han och får göra massor med olika röntgenundersökningar.


Efter 1 dygn får jag för 1 gången hålla i min son, helt underbart! Han är då kopplad till massor med slangar. Han har även sond som han matas med, p g a att han inte kan ammas. Får efter 2 v höra att:

- Han kommer att överleva, men vi vet inte till vilket pris....

Vi blir kvar på sjukhuset i totalt 3 veckor, och vår son genomgår massor med olika undersökningar denna tid.


När min son är 5 månader söker jag till barnmottagningen, då jag är orolig för att han fått någon typ av skada under den svåra förlossningen, men får då höra:

- Alla barn som legat i kuvös är lite sen, så det är inget att oroa sig för!

Glad i hågen åker jag hem med min som.

Efter ytterligare någon månad är vi kallad på ett återbesök på barnmottagningen, och får efter grundlig undersökning höra:

- Vi misstänker att din son drabbats av en mycket svår hjärnskada!!

- VA?? Men förra gången jag var här och var orolig, avfärdade ni mig med att alla barn som legat i kuvös är sena!! Hur kunde ni säga så?

Får då svaret:

- Vi ansåg att det var för tidigt att på allvar säga om det blivit en skada!

Men varför sa ni då inte det till mig, jag misstänkte ju det!!


Får en remiss till barnhabiliteringen, och får komma dit då min son är 7,5mån och får diagnosen " Tonusväxlings syndrom".


Dystoni (tonusväxling)

  • växla från uttalad hypotonus vid sömn till hypertonus vid rörelse (aktiv eller passiv)
  • kvarstående nyföddhetsreflexer
  • intellektuell förmåga ofta välbevarad  

Idag är min son snart 18år,med en motorik som en 3 mån bebis och inget tal. Han har epilepsi, har en knapp på magen som han får mat i.

Danne är nog den av mina barn som har det "jämnaste humöret", är i stort sett alltid glad. Han förgyller våra liv så till den milda grad! Det gör ju givetvis våra 3 andra barn också, men inte på samma sätt!


Tack älskade Danne att jag får var Din mamma!! Du gör mig till en bättre människa!


 
ANNONS
 
Malin

Malin

11 april 2009 22:11

Blev alldeles tårögd av din berättelse. Vilken mardrömsförlossning. Fick du kejsarsnitt med Manne och Malwina?

http://www.metrobloggen.se/norenius

 
Ingen bild

Carola

11 april 2009 22:15

Japp med båda!

Kan ju även säga att med Manne var det inte heller någon dans på rosor...
Han föddes 36+2 och hans lungor funkade inte riktigt. Så det blev helikopterfärd till sundsvall....

 
Nettan

Nettan

12 april 2009 09:52

Jisses vilken berättelse!
Frustrerande att som mamma inte bli trodd av sjukhuspersonalen..
Tack för att du delar med dig av historien!!

KRAM

http://nettans.blogg.se

 
Annica

Annica

12 april 2009 16:05

Man blir så tagen när man läser....Visst känner man sej utvald...men han har ju en otrolig mamma också :))Kram på er!

http://www.123minsida.se/sunny

 
Ingen bild

Moster Helena

13 april 2009 22:43

Mosters älskling!

Vilken supersnygg kille på bilden!!! Stor kram till mosters älskling som snart blir 18 år!!! Bara älskar denna gokille!!! Väldens finaste kille!!! (som älskar att säga att han "som helst ska mysa med Kalle och inte sin gamla moster" KRAM

 
Annica

Annica

11 september 2009 00:20

Jag blir lika rörd varje gång jag läser om detta... Kram

http://www.familjenlundin.bloggagratis.se

 
Ingen bild

Moster Helena

29 april 2010 19:02

Efter 19 år så bara älskar jag denna kille som om han vore min...vet att han inte alltid är lika glad när gamla moster kommer och vill snusa och pussa på honom. KRAM Danne på din 19 års dag!!! Du är One of a kind!!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Carola - 27 mars 2013 12:10


      Vill tipsa om en mysig PÅSKMARKNAD på långfredagen.   Den är utanför Butik Lilja-Johanna (fd affärshuset i Helgum) kl 10-15   Här kommer det att finnas hantverk och delikatesser i en salig blandning. Ponnyridning för barnen. K...

Av Carola - 10 januari 2013 19:35

Ibland funderar man hur vissa tänker.....Det är en man som tydligen brukar "busa lite" med Danne på jobbet (det uppskattar jag) Men idag hade han sagt till Dannes assistent:- Jag hade en son som också hade samma typ av handikapp som Danne, men han do...

Av Carola - 1 oktober 2012 12:20

Ja så är den här, denna härliga höst! Älskar hösten, färgerna, mörkret och kylan som nyper i kinderna på mina morgonpromenader. Älskar när det börjar skymma och man får tända lite ljus och brasan och den där mysigt hemtrevliga känslan kommer krypand...

Av Carola - 2 maj 2012 07:09

Jag såg på Humorgalan med mina döttrar igår, de blev väldigt påverkada av det. Båda tjejerna kände att de ville göra nått för barn som inte har det bra. Tidigare har de pratat om att jobba utomlands, för någon hjälporganisation, när de blir vuxna. ...

Av Carola - 29 april 2012 07:46


Idag är det Danne födelsedag, han fyller 21år min äldste son.     Det är dag blandad med glädje och sorg.....Det låter säkert jättekonstigt! Men jag tycker givetvis att det är superskoj att fira min älskade Danne, men samtidigt sliter jag sååå...

Lite om mig


Här kan ni läsa om vår storfamiljs vardag!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< April 2009 >>>

Tidigare år

Är det nått du söker?

De senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Sidor värda ett besök

VÄDRET

Gästbok

Så här många besöker mig

RSS


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se